Open Universiteit

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1820/4471
Title: Hoe maak je gebruik van tablets voor leren?
Authors: Kalz, Marco
Kluijfhout, Eric
Börner, Dirk
Tabuenca, Bernardo
Kester, Liesbeth
Wolff, Charlotte
Bahreini, Kiavash
Gijselaers, Jérôme
Andeweg, Cisca
De Vries, Fred
Berkhout, Jeroen
Storm, Jeroen
Keywords: tablet computers
learning
tablets
iPad
Android
Actors-Network-Theory
Issue Date: 30-Oct-2012
Abstract: Tablet computers of kortweg tablets worden meer en meer voor leer- en onderwijsdoelen gebruikt. Eerste studies naar het gebruik laten zien dat er een positief effect is van het gebruik van tablets op motivatie en leren. Tegelijkertijd worden ze vaak ook weggezet als de nieuwe hype met weinig toegevoegde waarde. In deze OpenU Kennisnet masterclass worden drie thema's over het gebruik van tablets voor leren besproken: Het gebruik van tablets als 'leesapparaat', d.w.z. als een geavanceerde e-book reader. Het gebruik hiervan is in verschillende studies onderzocht, waaronder een studie bij de Open Universiteit. Onlangs zijn er weer nieuwe e-book apps ontwikkeld met nieuwe interactievormen en communicatie faciliteiten die nieuwe mogelijkheden voor het leren bieden. Er zijn veel apps beschikbaar die voor educatieve doeleinden kunnen worden gebruikt. Een van de kernvragen voor leerkrachten en opleiders is: Hoe selecteer je nu een effectieve app? Gedurende de masterclass gaan we in op deze vraag en laten we zien waar u op moet letten bij het selecteren van educatieve apps. Ook zullen we met behulp van voorbeelden de meerwaarde van tablets in dit verband laten zien. Het echte verschil tussen de traditionele mobiele computers en tablets is het aanraakscherm en de toegenomen mobiliteit. In dit laatste thema van deze masterclass richten we ons op potentiële nieuwe leereffecten die veroorzaakt kunnen worden door specifieke eigenschappen van tablets.
Description: Kalz, M., Kluijfhout, E., Börner, D., Tabuenca, B., Kester, L., Wolff, C., Bahreini, K., Gijselaers. J., De Vries, F., Andeweg, C., Berkhout, J., & Storm, J. (2012, 28 September). Hoe maak je gebruik van tablets voor leren? Masterclass in de OpenU community. Open Universiteit, Heerlen, Nederland. Beschikbaar op http://portal.ou.nl/en/web/masterclass-hoe-maak-je-gebruik-van-tablets-voor-leren-/
Börner, D. (2012, 2 October). Challenges for Mobile Learning from an expert perspective. Presentation for the masterclass about tablet computers for learning, Heerlen, The Netherlands: Open Universiteit in the Netherlands.
Tabuenca, B. (2012, 2 October). Mobile learning patterns from the learner perspective. Presentation for the masterclass about tablet computers for learning, Heerlen, The Netherlands: Open Universiteit in the Netherlands.
URI: http://hdl.handle.net/1820/4471
Appears in Collections:3. ET: Masterclasses
2. LMedia: Presentations

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Masterclass-kennisnet-tablets-mkl.pdfPresentation Marco Kalz4.47 MBAdobe PDFView/Open
Masterclass_02.10.2012_short.pdfPresentation Dirk Börner1.3 MBAdobe PDFView/Open
Masterclass_Tablets_Tabuenca_Final.pdfPresentation Bernardo Tabuenca2.05 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons