Open Universiteit

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1820/4994
Title: Samenwerking tussen onderzoekers en practici in onderwijskundig ontwerpgericht onderzoek: waarden, verwachtingen, rollen en opbrengsten
Authors: McKenney, Susan
Keywords: design research
design-based research
Issue Date: 9-Jul-2013
Abstract: In de onderwijskunde is er een groeiende aandacht voor ontwerpgericht onderzoek, een onderzoeksgenre dat simultaan twee doelen nastreeft: het oplossen van praktijkproblemen, en door dit proces, het verkrijgen van inzichten die relevant zijn voor een breder publiek. Onderwijsonderzoekers willen kennis construeren die aansluit bij het authentieke, kennis die ‘ecologisch valide’ is. Practici, zoals ontwerpers en leerkrachten, hebben belang bij dit type onderzoek omdat het bruikbare inzichten kan opleveren om onderwijs vorm te geven. En de maatschappij, vertegenwoordigd door politici, vragen steeds meer onderzoek waarvan de relevantie duidelijk zichtbaar is. Onderzoekers en practici werken op verschillende manieren samen in ontwerpgericht onderzoek. De vorm van samenwerking ligt niet op voorhand vast. De relatie tussen de onderzoekers en practici wordt gevormd door het delen van doelen en middelen, maar ook de waarden, verwachtingen en expertise van de betrokkene partijen. Tijdens deze lezing gaat Dr. McKenney in op factoren die deze samenwerking beïnvloeden. Ze vertrekt vanuit eigen ervaringen en gaat in op de consequenties voor zowel onderzoeksresultaten als voor het oplossen van problemen.
Description: McKenney, S. (2013, 27 March). Samenwerking tussen onderzoekers en practici in onderwijskundig ontwerpgericht onderzoek: waarden, verwachtingen, rollen en opbrengsten [Researcher-practitioner collaboration in educational design research: Values, expectations, roles and outcomes]. Invited lecture for the University of Gent, Gent, Belgium.
URI: http://hdl.handle.net/1820/4994
Appears in Collections:2. LC: Presentations

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
McKenneyGent2013-Lezing.pdf2.3 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons