Open Universiteit

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1820/5021
Title: Modellen voor zelfregulerend werken aan onderwijsprojecten en thema’s door cognitief (hoog)begaafde leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs
Authors: Mooij, Ton
Keywords: Modellen
Cognitief hoogbegaafd
Onderwijs
Leerlingen
zelfregulerend werken en leren
Onderwijsprojecten en -thema's
Issue Date: 5-Aug-2013
Abstract: Deze notitie is gebaseerd op een publicatie van het Ontario Ministry of Education (1985) getiteld: Programming for the gifted: A support document. Canada, Toronto: Author. De bedoeling van deze modellen is om, samen met leerlingen en leerkrachten en ouders, werkwijzen te creëren die méér aansluiten op de onderwijsniveaus en metacognitieve potenties van cognitief (hoog)begaafde leerlingen. Bij elk model kunnen diverse leerlingen het onderwerp of de vraag bepalen en samen werken aan de uitvoering van het onderzoek. Ook leerkrachten, ouders en andere personen (professionals) kunnen meewerken bij de nadere invullingen of uitwerkingen. Waar gewenst, wil ik zo mogelijk ook participeren in de verdere ontwikkeling van deze aanpak. De onderwijsmodellen zijn aanvullingen op allereerst noodzakelijke, ook structurele veranderingen in scholen ten behoeve van het stimuleren van cognitief (hoog)begaafde leerlingen (zie bijv. Mooij, T. (2004). Naar verantwoorde zelfregulatie in opvoeding, onderwijs en diagnostiek. In H. Baartman, D. Graas, R. de Groot, en Tj. Zandberg (Eds.), Wie maakt de dienst uit? Macht en onmacht in opvoeding en hulpverlening (pp. 187-198). Utrecht: Agiel; en zie ook Mooij, T. (2012). Oog voor excellentie. Optimale ontwikkelingskansen voor excellente leerlingen. Jeugd in School en Wereld, 97(3), 6-9).
Description: Mooij, T. (2013). Modellen voor zelfregulerend werken aan onderwijsprojecten en thema’s door cognitief (hoog)begaafde leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Nijmegen / Heerlen: Radboud Universiteit, ITS / Open Universiteit, CELSTEC, Nederland.
URI: http://hdl.handle.net/1820/5021
Appears in Collections:4. LC: Deliverables, Reports, Work Documents

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
20130508 Modellen zelfregulerend_er_ cognitief _hoog_begaafden.pdf200.08 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons