Open Universiteit

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1820/5650
Title: Effectiviteit van Actieplannen, Implementatie-intenties en Noodplannen bij een Stoppen-met-Roken Programma via Internet.
Other Titles: The Efficacy of Action Plans, Implementation Intentions and Recovery Plans in a Web-based Smoking Cessation Program.
Authors: Leyers, Katrien
Keywords: stoppen met roken
implementatie-intenties
actieplannen
noodplannen
plan specificiteit
plan instrumentaliteit
Issue Date: 28-Nov-2014
Publisher: Open Universiteit Nederland
Abstract: Roken is wereldwijd de grootste te vermijden oorzaak van sterfte en ziekte (World Health Organisation, 2008). Ondanks het feit dat veel rokers willen stoppen (ongeveer 70% wereldwijd), slagen slechts weinigen erin (3% tot 5%). Dat het formuleren van actieplannen, implementatie-intenties en noodplannen een methodiek is om de relatie tussen goede voornemens en het uitvoeren van nieuw gedrag te versterken, werd in een aantal studies vastgesteld (Gollwitzer & Sheeran, 2006; van Osch, Lechner, Reubsaet, Wigger, & de Vries, 2008). Slechts één studie heeft de invloed van de kwaliteit van implementatie-intenties onderzocht in relatie tot rookstopbehoud (van Osch, Lechner, Reubsaet, Wigger, & de Vries, 2010). In dit onderzoek werd gekeken naar welke actieplannen, risicovolle situaties en noodplannen het meest geformuleerd werden. De invloed van de kwaliteit van de implementatie-intenties, met name de instrumentaliteit en specificiteit, op continue abstinentie gedurende zes maanden werd eveneens onderzocht.
URI: http://hdl.handle.net/1820/5650
Appears in Collections:MSc Psychology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KLIN_Leyers_2014.pdf16.57 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.